Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analytické a senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek
Sochorcová, Nicola
Tato diplomová práce se zabývá senzorickým a analytickým hodnocením odrůdových šťáv z jablek. Všechny šťávy byly vyrobeny z jablek pocházejících ze sadu Zahradnické fakulty v Lednici. Dohromady bylo hodnoceno celkem devět odrůd. Teoretická část práce se zabývá původem, rozšířením a využitím jablek ve zpracovatelském průmyslu, dále je zde uvedena technologie výroby jablečné šťávy, její jednotlivé základní látkové složky, podmínky a metody senzorické analýzy potravin. U všech vzorků bylo provedeno analytické a senzorické hodnocení. U vyrobených šťáv byly po senzorické stránce hodnoceny následující parametry: vzhled a barva, konzistence, chuť a vůně, intenzita chuti po spolknutí a celkové hodnocení. V rámci analytického hodnocení byly u šťáv stanoveny: titrovatelné kyseliny, rozpustná sušina, obsah celkových polyfenolů, obsah kyseliny askorbové a jablečné. Získané výsledky z analytického a senzorického hodnocení byly graficky a statisticky vyhodnoceny.
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Diplomová práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů drobného ovoce a méně známých druhů drobného ovoce, jejich látkovým složením, možnostmi hodnocení kvality a skladováním těchto ovocných druhů. V praktické části byly sledovány v průběhu skladování plody dřínu, odrůd 'Vydubecký', 'Lukjanovský' a 'Fruchtal' a plody jeřábu, odrůd 'Discolor' a 'Businka'. Plody dřínu i jeřábu byly uskladněny ve dvou teplotních variantách (18 °C; 4,5 °C). Byl hodnocen zdravotní stav, kvalita plodů a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny, veškerých kyselin a antioxidační kapacita plodů.
Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti
Badinková, Lenka
Diplomová práce na téma "Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti" obsahuje v literární části popis původu a botanickou charakteristiku rajčete, vliv konzumace rajčat a výrobků z nich na zdraví člověka, látkové složení rajčat. Dále se zabývá technologií pěstování rajčat, sklizní a skladováním rajčat a byla prostudována literatura týkající se mechanických vlastností rajčat a možností jejich zpracování. V experimentální části byly vyhodnoceny odrůdy rajčat vhodné ke konzervárenskému zpracování, byl vyhodnocen průběh dozrávání plodů a kvalita plodů (zdravotní stav, náchylnost k práskání, hmotnostní a rozměrové parametry, pevnost plodů, barevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah titračních kyselin, vitamín C a množství odpadu).
Hodnocení jakosti a autentičnosti ovocných šťáv
Dufková, Petra
Literární část bakalářské práce zahrnuje látkové složení, technologii výroby a falšování ovocných šťáv. Praktická část této práce se zabývá analýzou 3 druhů 100% ovocných šťáv (jablečné, pomerančové a grapefruitové) zakoupených v maloobchodní síti. Celkem bylo hodnoceno 19 vzorků, u kterých byla stanovena hustota, rozpustná sušina, titrovatelné kyseliny, kyselina jablečná, citronová a askorbová. Mezi vzorky byly zařazeny ovocné šťávy zakoupené v maloobchodní síti vyrobené lisováním či z koncentrátu, tak ovocné šťávy vyrobené z čerstvých plodů. Získané výsledky byly sestaveny do tabulky, porovnány s povolenými hodnotami kodexem AIJN a vyhodnoceny.
Dozrávání rajčat z pozdních sběrů
Němec, Michal
V diplomové práci "Dozrávání rajčat z pozdních sběrů" byly zkoumány podpůrné možnosti posklizňového dozrávání zcela zelených plodů, které zůstaly nesklizeny v pozdějších fázích sklizně. Plody byly přenesené z polních podmínek do teploty 20 °C a následně postupně ošetřeny etylenem jako podpůrným činitelem dozrávání se dostaly do vhodných podmínek pro následné dozrávání. Pro rychlost dozrávání byly použity dvě odrůdy rajčat. Obě použité odrůdy rajčat 'Expres' a 'Premio' byly na konci pěstitelského období ošetřeny třemi koncentracemi exogenního etylenu 2 100 ppm, 7 360 ppm a 2 200 ppm. V průběhu posklizňového skladování (21 dnů) byly hodnoceny technologicky významné parametry, jako je velikost a hmotnost plodů, barevnost plodů, pevnost plodů, rozpustná sušina a titrační kyseliny. Vliv etylenu v koncentraci do 7 360 ppm se prokázal jako posklizňově účinné ošetření na podporu dozrávání původně nezralých plodů na konci vegetačního období. Rovněž se prokázaly rozdíly ve zkoumaných odrůdách, přičemž odrůda 'Premio' byla pro ošetření etylenem citlivější v parametrech, které byly sledovány.
Látkové složení odrůd broskví v období dozrávání
Nekužová, Nikola
Byly hodnoceny zralostní stupně u třech odrůd broskví. Vybrány byly odrůdy Royal glory, Redhaven a Flamingo. Plody, se odebíraly ve třech časových intervalech a to ve stupni nezralé, optimálně zralé a přezrálé v období od 10.7 do 1.9 2014 na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici. Dozrávání plodů broskví probíhalo samovolně na stromě. U rostlinného materiálu byla stanovena hmotnost plodu, podíl pecky a dužniny, pevnost plodu, obsah titračních kyselin, obsah rozpustné sušiny a proběhlo senzorické hodnocení. Následně byla provedena korelační analýzy jednotlivých měřených parametrů.
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Bakalářská práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá popisem jednotlivých druhů drobného ovoce, látkovým složením, technologickými parametry, možnostmi sklizně a výskytem chorob a škůdců. Část bakalářské práce byla věnována možnostem uskladnění drobného ovoce, byly popsány skladovací technologie se zaměřením na řízenou atmosféru, dynamicky řízenou atmosféru a ULO. V praktické části byly sledovány dvě odrůdy rybízu (Trent a Detvan) během skladování. Byly hodnoceny rozdíly mezi plody rybízu ošetřenými ozonem a neošetřenými, byl hodnocen zdravotní stav a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny a obsah veškerých kyselin.
Možnosti využití plodů druhů čeledi Cucurbitaceae pro zpracovatelské účely
Viktoříková, Lucie
Tématem bakalářské práce bylo zhodnocení vybraných sterilovaných okurek jak po stránce laboratorní tak i senzorické a zhodnocení salátových okurek a melounu vodního po stránce jakostní. V literární části bylo popisováno rozdělení a způsob pěstování jednotlivých druhů čeledi Cucurbitaceae, jejich látkové složení, jednotlivé normy pro jakost, způsoby skladování, obecný přehled konzervárenského zpracování a obeznámení s možností zpracování jednotlivých druhů. Pro vlastní práci bylo vybráno pět různých vzorků sterilovaných okurků. Po stránce laboratorní se hodnotil podíl nálevu a pevný podíl, jakostní měření, obsah kyselin titračně, rozpustná sušina refraktometricky a obsah soli titračně. Senzorickou analýzou se hodnotila barva a tvar plodu, vzhled nálevu, konzistence, vůně, chuť a celkový charakter. Po stránce kontroly jakosti dle norem se hodnotila délka a hmotnost jednotlivých plodů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.